Stel u voor wat er zou kunnen gebeuren als een dergelijke storing in een auto voorvalt bij de overgang tussen de handmatige, ondersteunde en autonome rijmodi. We kunnen gerust stellen dat dit situaties zijn waarin onzekerheid hoe dan ook moet worden vermeden.

Meer is minder

De auto's van vandaag zitten boordevol nieuwe mogelijkheden, functies en technologieën. We willen dat deze functies uw leven gemakkelijker en veiliger maken, en niet dat ze voor nog meer afleiding of verwarring zorgen. Daarom is het essentieel dat de auto duidelijke en contextuele informatie geeft.

Met dat in gedachten hebben we er een absolute prioriteit van gemaakt om de overgang van handmatig naar ondersteund rijden (en in de toekomst autonoom rijden) in onze auto's moeiteloos en intuïtief te maken. Hetzelfde geldt voor de toegang tot functies via de schermen van de auto: we willen op een vereenvoudigde manier tonen wat u nodig hebt.In de SUV Volvo EX90, ons nieuwe, volledig elektrische paradepaardje, geeft een groot middendisplay u snel toegang tot navigatie, media en telefoon, evenals bedieningselementen en andere veelvoorkomende handelingen. Staat u geparkeerd of bent u aan het rijden? Of bent u aan het telefoneren? Dan stelt een speciale contextuele balk de acties voor die het meest zinvol zijn voor uw specifieke situatie.

Voor specifieke informatie bij het rijden, zoals een routebeschrijving, de huidige snelheid en informatie over het rijbereik, is er een tweede, kleiner display net achter het stuur. Daar geeft de auto ook de context van de overgang van de ene modus naar de andere, zodat u weet wat u van de auto kunt verwachten en wat de auto van u verwacht.

“Het gaat erom dat u de juiste informatie krijgt op het juiste moment”, aldus Thomas Stovicek, hoofd UX bij Volvo Cars. “We willen dat u geconcentreerd, eenvoudig en veilig kunt rijden. Omdat de auto zijn omgeving en ook u beter dan ooit begrijpt, kunnen we een nog veiligere situatie creëren door verwarring tussen de modi, afleiding en een overbelasting met informatie te verminderen.”
Hoe onze auto's vertrouwen wekken

Door sensoren binnen en buiten de auto te combineren met intern ontwikkelde software en de centrale rekenkracht van de auto, begrijpen we u en de wereld rondom u nog beter. Het is de bedoeling dat de auto elke situatie kan lezen en u op basis van die input contextuele informatie biedt.

Dat betekent dat wij u ondersteunen wanneer u rijdt. Onze geavanceerde sensorset geeft een volledig 360°-beeld van de omgeving van de auto, waardoor die proactief kan reageren op wat er rondom hem gebeurt, zelfs wanneer de ondersteunde rijmodus niet actief is.

In de ondersteunde rijmodus rijden wij met u mee. De auto laat u voortdurend weten wat hij ziet en op basis van welke informatie hij handelt. De modus biedt niet alleen stuurondersteuning en helpt u een constante snelheid aan te houden, maar helpt u ook bij het wisselen van rijstrook.

De Volvo EX90 zal met zijn hardware klaar zijn voor autonoom rijden zonder toezicht. In de toekomst zal de auto uiteindelijk voor u kunnen rijden. Onze contextuele gebruikersinterface is ontworpen om de overgang tussen de verschillende rijmodi zo voorspelbaar en soepel mogelijk te maken.