De EX30 is vandaag in Milaan aan de wereld voorgesteld en kan nu in geselecteerde markten* worden besteld; het is onze eerste kleine premium SUV, waarmee we ons voortdurend groeiende, volledig elektrische aanbod uitbreiden tot vier modellen. Nu de markt snel evolueert naar volledige elektrificatie, zal de EX30 ons helpen om in te spelen op de toenemende vraag naar volledig elektrische auto's in een snelgroeiend segment.

Bovendien kunnen onze klanten dankzij de aantrekkelijke prijs van de EX30 - vanaf ongeveer € 38.990 (incl. btw, in België) en € 37.669 (incl. btw, in Luxemburg) - een premium volledig elektrische SUV kopen voor een prijs die vergelijkbaar is met die van een gelijkwaardige SUV met verbrandingsmotor. Bovendien krijgen onze klanten bij deze prijs inbegrepen een Care Offer van vijf jaar en 150.000 km voor het onderhoud van de wagen en de vervanging van bepaalde onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn (remmen, ruitenwissers, enz.).

Het orderboek en de car configurator openen vandaag, woensdag 7 juni 2023. Ons Care by Volvo abonnementspakket, met zijn transparante prijzen en bestelproces, zal ook worden aangeboden op de EX30. De EX30 bestellen is dus nog nooit zo eenvoudig geweest. Leveringen van de EX30 staan gepland voor het einde van het eerste kwartaal van 2024.


Model

Motor

Aandrijving

Uitrusting

Prijs BE (21%)*

Prijs LU (16%)*

EX30

Single Motor

RWD

Core

€38 990

€37 669

EX30

Single Motor Extended Range

RWD

Core

€44 240

€42 702

EX30

Single Motor

RWD

Plus

€41 940

€40 497

EX30

Single Motor Extended Range

RWD

Plus

€47 790

€46 105

EX30

Twin Motor Performance

AWD

Plus

€50 490

€48 694

EX30

Single Motor Extended Range

RWD

Ultra

€50 940

€49 125

EX30

Twin Motor Performance

AWD

Ultra

€53 640

€51 713

*Prijzen BTW incl.

“De volledig elektrische EX30 mag dan wel onze kleinste SUV ooit zijn, maar het is een grote stap voor onze klanten én voor ons als bedrijf”, aldus Jim Rowan, onze chief executive. “Wij zeggen graag dat de EX30 klein maar krachtig is, omdat hij alles biedt wat je van een Volvo verlangt, maar dan in een kleinere verpakking. Zoals elke Volvo is het een geweldig product dat veilig is en ontworpen is voor mensen en hun behoeften."

De EX30 belichaamt al onze designwaarden, maar dan in een kleiner formaat. Een lange wielbasis, grote wielen en gelijke overhangen zorgen voor evenwicht en verfijning aan de buitenkant. Het is een uitgesproken elektrisch model met een zelfverzekerd gezicht, een gesloten schild en een digitale weergave van de Thor's Hammer-koplampen. Vijf levendige carosseriekleuren, van stijlvol Cloud Blue tot helder en expressief Moss Yellow - deze laatste kleur is geïnspireerd op de korstmossen die groeien op de rotsen langs de Zweedse westkust - geven dit model karakter en persoonlijkheid.


Batterijtechnologie die aansluit bij je behoeften

Laten we het even hebben over batterijtechnologie. Eerst en vooral bestaat er niet zomaar ‘een batterij’ als we het hebben over aandrijvingen. We bieden je dan ook de vrijheid om de batterijtechnologie te kiezen die het best aansluit bij jouw behoeften. Daarom stellen we de EX30 voor, met drie aandrijfopties en twee verschillende batterijtypes, waardoor we ook een aantrekkelijke instapprijs voor de EX30 kunnen aanbieden.

Als je het grootste deel van je tijd in de stad doorbrengt of vaak kortere afstanden tussen oplaadbeurten af legt, bieden we een optie aan met één enkele motor en een LFP-batterij. De standaard LFP-batterij, die gebruikmaakt van lithiumijzerfosfaat, is kostenefficiënter en de productie ervan is minder hulpbronintensief, wat betekent dat dit de beste optie is als je geen maximaal bereik nodig hebt.

Wil je het bereik liever maximaliseren, dan is de EX30-variant met één enkele motor met groter bereik en een NMC-batterij met groter bereik de ideale keuze voor jou. De NMC-batterij bevat lithium, nikkel, mangaan en kobalt en produceert zijn energie efficiënter dan de LFP-variant. Deze optie met één enkele motor met groter bereik biedt een bereik tot 480 km tussen twee oplaadbeurten.

Als prestatie je prioriteit is, kies dan voor de Twin Motor Performance-variant, waarin we de NMC-batterij combineren met een bijkomende tweede e-motor. Deze vierwielaangedreven variant van de EX30 levert 315 kW (428 pk) en brengt je van 0-100 km/u in 3,6 seconden - het is officieel onze snelst accelererende auto tot nu toe!

Nog iets anders wat de EX30 snel kan, is opladen. De Twin Motor-variant met groter bereik heeft een oplaadcapaciteit tot 153 kW, terwijl het standaardmodel een capaciteit van 134 kW heeft. Dat betekent dat je je batterij in iets meer dan 25 minuten kunt opladen van 10 tot 80 procent. Via het centrale display van de auto en de app stel je de stroomsterkte in, het maximale laadniveau en het moment waarop je wilt beginnen met opladen.

Om de best mogelijke rijervaring te bieden, hebben we het chassis van de EX30 zo getuned dat de compacte afmetingen van de auto optimaal worden benut. Aan het lage zwaartepunt en het relatief lage en gelijkmatig verdeelde gewicht worden rijgemak en wendbaarheid in de stad en daarbuiten toegevoegd.
Kleinere koolstofvoetafdruk, maar grote impact op de veiligheid

Zoals we in eerdere blogposts al schreven, heeft de EX30 de laagste koolstofvoetafdruk van alle Volvo’s tot nu toe en betekent dit model een belangrijke stap vooruit in onze duurzaamheidsambities. Door de emissies aan te pakken in de hele productie- en levenscyclus en rekening te houden met de gebruikte materialen aan de binnen- en buitenkant, zijn we erin geslaagd om de totale koolstofvoetafdruk voor 200.000 km rijden terug te dringen tot minder dan 30 ton*.

De EX30 is ook zo veilig als je van een Volvo mag verwachten en is bedoeld om jou en anderen te beschermen in een hectische stedelijke omgeving. Dit model bevat bijvoorbeeld standaard een speciale veiligheidsfunctie voor fietsen die zogenaamde 'deur'-ongevallen helpt te voorkomen, door te waarschuwen voor fietsers, scooters of lopers als je op het punt staat om het portier te openen.

Onze beschermende veiligheidstechnologie illustreert ook hoe we onze strenge veiligheidsnormen hebben toegepast op onze nieuwe kleine SUV. De auto omvat de geavanceerde veiligheidstechnologie en het uitmuntende structurele design dat voldoet aan al onze ambitieuze interne veiligheidsvereisten. Daarmee willen we onze auto’s voorbereiden op diverse scenario’s die zich kunnen voordoen in het echte leven.

De EX30 is ook bedoeld om je leven in de auto makkelijker, comfortabeler en aangenamer te maken dankzij geavanceerde technologie en weldoordacht Scandinavisch interieurdesign. Je kunt kiezen uit vier verschillende binnenruimtes, elk met hun eigen expressie, en overal in de cabine zijn slimme opbergmogelijkheden voorzien.

Samen met een contextuele UX met één scherm, met ingebouwde Google en met de nieuwste versie van ons infotainmentsysteem, getuigen al deze kenmerken van het echte Volvo-design.

Over geavanceerde technologie gesproken: de Volvo EX30 is onze eerste auto die uitgerust is met de nieuwe generatie van onze populaire Park Pilot Assist-functie. Die kan alle soorten parkeerplaatsen de baas: parallelle, gebogen, loodrechte en diagonale plaatsen in visgraatstijl. Parkeren, ook in krappe ruimtes, wordt een fluitje van een cent.

De nieuwe Park Pilot Assist identificeert alle beschikbare parkeerplekken in je buurt. Als je vervolgens in de nieuwe 3D-gebruikersinterface op de plaats tikt die je wenst, worden zowel het gaspedaal en de rem als het stuurwiel geactiveerd. Terwijl je het parkeerproces overziet, toont het scherm de afstand tot objecten zoals auto's, muren en paaltjes in metrische of imperiale cijfers.

Zoals bij elke Volvo hebben we ook voor de EX30 nauw samengewerkt met technologiepartners zoals Google, Apple en Qualcomm, om de best mogelijke gebruikerservaring te leveren. We hebben ook nauw samengewerkt met ECARX via HaleyTek, onze joint venture voor software, om onze klanten het best mogelijke infotainmentplatform te bieden.
Een gevoel van rust

Uiteraard wordt de EX30 ook geleverd met een digitale sleutelfunctie, wat handig is voor jezelfen waarmee je de auto makkelijk met anderen kunt delen. Dankzij de geavanceerde UWB- en CCC-industriestandaarden is onze technologie compatibel met een groot aantal telefoonmerken en -modellen.

De speciale app voor de auto omvat alle relevante diensten met betrekking tot de auto, van opladen tot het vinden van je auto in een drukke parking, en van vergrendelen tot verwarmen op een koude winterdag. De EX30 is ook klaar om over-the-air software-updates te ontvangen die de auto na verloop van tijd nog beter zullen maken.

Alsof dat nog niet genoeg is, biedt de Volvo EX30 ook nog eens de keuze uit vijf verschillende sfeerverlichtingsthema's. Elk thema is geïnspireerd op een ander Scandinavisch landschap en verandert subtiel van kleur. Dat voegt een gevoel van rust toe aan het interieur.

Of je nu de voorkeur geeft aan het warme zonlicht dat door de bladeren van een Scandinavisch bos valt, een zonsondergang aan de Zweedse westkust, het wereldberoemde noorderlicht, de goudgele hemel van de Zweedse midzomer of de vrolijke sfeer van een zonsondergang in de stad, je EX30 zal oplichten in de kleuren van jouw keuze. Voor extra beleving kan je elk verlichtingsthema ook koppelen aan een omgevingsgeluid.


Het land doorkruisen in stijl

Tot slot hebben we nog een verrassing voor je. Vanaf volgend jaar is onze EX30 ook verkrijgbaar als Cross Country-variant. De bestellingen voor deze speciale versie van onze kleine elektrische SUV starten in 2024 en de productie zal naar verwachting later dat jaar van start gaan.

De Volvo EX30 Cross Country bouwt verder op ons uitgebreide Cross Country-erfgoed, de befaamde modellenreeks voor klanten die wat meer avontuur uit hun auto willen halen. Hij wordt geleverd met een reeks op maat gemaakte voorzieningen, zoals meer bodemvrijheid, 19-inch zwarte velgen en de optie om 18-inch velgen met banden op maat te kiezen.

Als je met je EX30 Cross Country de ruwere paden opzoekt, onderscheidt hij zich door de beschermplaten aan de voor-, achter- en zijkant, de speciale zwarte panelen op de voorbumper en achterklep en de stijlvolle Cross Country-logo's. De kleine Zweedse vlag op de motorkap is de kers op de taart.

Hier zie je hoe onze chief executive Jim Rowan de nieuwe EX30 onthult: https://www.youtube.com/watch?v=UBsPUpqSPFs