Die zorgt namelijk voor nieuwe modellen om naar uit te kijken, zoals ons paradepaardje, de Volvo EX90 SUV, en de kleine maar krachtige Volvo EX30 SUV, die na verloop van tijd steeds beter worden dankzij regelmatige, over-the-air software-updates.

Die strategie houdt onder meer in dat we voortdurend investeren in onze interne softwareontwikkeling en testmogelijkheden. Vandaag onthullen we een van onze grootste investeringen tot nu toe: een nieuw, ultramodern softwaretestcentrum in Göteborg, Zweden, dat onze capaciteit voor geïntegreerd softwaretesten op alle niveaus vergroot.

Met een oppervlakte van ongeveer 22.000 m² en een initiële investering van ongeveer 300 miljoen SEK is ons nieuwe softwaretestcentrum het nieuwe paradepaardje in ons netwerk van engineeringcentra en Tech Hubs over de hele wereld. We hebben ook softwaretestcentra in Lund, Zweden en Shanghai, China, maar onze nieuwe faciliteit in Göteborg is met voorsprong de grootste qua omvang en capaciteit.

We zullen die capaciteit nodig hebben, want zoals onze Volvo EX90 aantoont, verandert de auto-industrie snel. De Volvo van de toekomst is volledig elektrisch, wordt steeds vaker online verkocht, wordt aangedreven door geavanceerde centrale computers met intern ontwikkelde software en wordt continu beter dankzij regelmatige over-the-air software-updates.

Dat maakt het ontwikkelen en testen van software essentieel voor het bereiken van onze strategische ambities, waaronder een leider zijn binnen de sector van nieuwe technologie en een zuiver elektrisch autobedrijf worden tegen 2030.


"Het is een ultramoderne faciliteit die de draaischijf wordt voor onze wereldwijde activiteiten op het gebied van softwaretests en -validatie", aldus Anders Bell, Global Head of R&D. "Ontwikkelaars van al onze engineeringsites en technische hubs ter wereld kunnen hier vanop afstand softwaretests uitvoeren, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit nieuwe testcentrum een nieuwe benchmark hebben neergezet voor de auto-industrie."

De nieuwe softwaretestfaciliteit zal in eerste instantie werk bieden aan ongeveer 100 mensen, maar dat aantal zal naar verwachting stijgen tot 300 zodra het testcentrum op volle capaciteit draait. Uiteindelijk zal de site ongeveer 500 testopstellingen en digitale testomgevingen huisvesten, vergeleken met bijna 200 nu.

De vestiging in Göteborg zal nauw samenwerken met onze andere engineeringcentra over de hele wereld die een centrale rol spelen in de ontwikkeling van software. Vorige maand hebben we overigens een nieuwe Tech Hub geopend in Singapore en in februari hebben we onze plannen voor nog een softwaregerichte Tech Hub in Krakau, Polen, bekendgemaakt.

"Onze steeds groter wordende groep software-engineers werkt aan heel wat spannende uitdagingen", zegt Alwin Bakkenes, Global Head of Software Engineering. Ons doel is om sneller innovaties te kunnen doorvoeren door software te ontwikkelen voor de belangrijkste gebieden voor Volvo Cars: van fundamentele veiligheidstechnologie gebaseerd op ons grondig inzicht in de oorzaken van ongevallen, tot onze algoritmen voor perceptie en rijassistentie en software voor autonoom rijden in de toekomst.”

Andere uitdagingen wat software-engineering betreft, zijn de ontwikkeling van onze verbonden functies van de volgende generatie en de ondersteuning van al ons ontwikkelingswerk door middel van data-analyse. We werven actief software-ingenieurs aan voor onze verschillende locaties over de hele wereld. Al onze vacatures vindt u op onze Loopbaanpagina.

Naast de vestigingen in Krakau en Singapore hebben we Tech Hubs in Stockholm en Lund in Zweden en in Bangalore, India. We hebben ook grote technische centra in het Chinese Shanghai en het Zweedse Göteborg. Hoewel elk van die locaties zijn eigen aandachtsgebied heeft, vormen ze samen een cruciaal netwerk van innovatiecentra die strategisch over de hele wereld zijn verspreid.